Det är svårt att ge bort pengar till välgörenhet när man själv har ont om pengar. Därför är det bra att försöka spara sina pengar på olika sätt så att man har förmågan att faktiskt ge bort lite. Spara pengar kan man bland annat göra genom att se över sin elförbrukning och göra sitt hem smart då smarta hem är betydligt mer energisnåla. Men det finns även fler sätt att spara pengar och här nedan kommer några förslag.

 

Varför smarta hem?

Det kan verka kontraproduktivt att göra sitt hem smart och mer elektrifierat när elpriserna är så dyra. Faktum är att det inte är så konstigt då man faktiskt sparar pengar på det genom att byta ut de gamla vitvarorna till nya energisnåla sådana. Det är faktiskt de äldre vitvarorna som drar mest och det är även där man kan spara in mest pengar. Är dina vitvaror äldre än tio år? I så fall tjänar du på att byta ut dem. För att göra ditt hem smart är det även viktigt att de nya vitvarorna kan kopplas till wifi. Fördelen med det är att du kan fjärrstyra dem och på så sätt kan du spara energi – och pengar. Du behöver exempelvis inte vara hemma för att kunna starta tvättmaskinen på en tid på dygnet då elen är som billigast. Istället kan du fjärrstyra den så att den startar av sig själv vid den tiden. Smarta hem är smart att ha i tider när elen är dyr då de kan styras automatiskt och på distans jämfört med andra hem. Glömde du släcka lampan när du åkte hemifrån? Lugn. Med ett smart hem är det bara att släcka den med hjälp av en app i mobilen.

Fler sätt att spara pengar

Om man inte själv har pengar är det svårt att ge bort några till välgörenhet. Därför kan du försöka göra vad du kan för att spara pengar så att du kan ge bort en del. Förutom att göra ditt hem smart kan du:

  • Köpa mat med röda lappar.

Att maten har kort datum innebär att de säljs för lägre pris. Köp och stoppa in i frysen. Då sparar du många hundralappar.

  • Cykla eller gå mera.

Behöver du verkligen åka bil, taxi eller buss? Att cykla eller gå är gratis och bra för hälsan.

  • Ladda mobilen på jobbet.

Att ladda sina enheter på arbetstid kan vara ett sätt att spara el och pengar.