Runtom i världen pågår det hela tiden olika insamlingar för välgörande ändamål men vissa har blivit berömdare än andra. Sedan Live Aid gick av stapeln på 80-talet har dessa events också riktat sig åt en bredare publik. Människor från skilda bakgrunder och i alla åldrar går samman för en gemensam fråga och med hjälp av internet kan mycket streamas idag. Här är några exempel på stora insamlingar som gjorts åt mycket olika ändamål av människor inom ganska radikalt olika branscher.

Race for Life

Till de kändaste eventen utomlands idag hör till exempel brittiska Race for Life som är helt inriktad på cancer i alla dess former. Här samlas människor från olika generationer och bakgrunder för att gå eller springa olika lopp och det finns tävlingar för precis alla, inklusive barn och handikappade. I många år var loppen enbart för kvinnliga deltagare men idag får alla vara med, och sedan starten på 90-talet har man hittills dragit in över fem miljarder kronor.

Tjejmilen

Även i Sverige organiseras det många lopp där det samlas in pengar och en av de mest etablerade är Tjejmilen som är ett regelrätt lopp samtidigt som många av deltagarna drar in slantar åt ändamål de brinner för. Vem som helst kan delta och vilken välgörenhet en löpare vill dedikera sin mil åt är upp till var och en. Vissa springer mot rasism, andra för ALS och ytterligare andra för katastrofdrabbade i Sydamerika. Ett fantastiskt tillfälle där hälsa och energi möter välvilja och empati.

Mode för välgörenhet

Den berömda modetidningen VOGUE har i över tjugo år hållit i ett stort välgörenhets-event i Kanada som heter VCFS: Vogue Charity Fashion Show där studenter får visa sina alster samtidigt som intäkterna går till ett specifikt välgörande ändamål varje år. De organisationer som framförallt stöds är de som har med utsatta människor i samhället att göra, exempelvis offer för sexuellt våld, elever med inlärningssvårigheter eller personer som lider av mental ohälsa.

Musik som hjälper

Att musik är balsam för själen är knappast någon nyhet och att det årligen organiseras musikevents med välgörenhet i fokus gör allt ännu bättre. I augusti 2020 organiserades exempelvis Nox Rox, en metalgala med några av den svenska hårdrocksvärldens främsta namn som Candlemass och Easy Action för att hjälpa artister som förlorat sitt levebröd på grund av coronakrisen.